Wärtsilä levererar lösningar till världens första metanoldrivna ro-ro-hybridfartyg

Wärtsilä Corporation, Pressmeddelande 13 september 2023 at 10:00 UTC+2
  • Fartygen blir världens första metanoldrivna ro-ro-hybridfartyg (illustration - © Stena Roro)
  • Wärtsilä levererar integrerade hybridframdrivningssystem till två nya ro-ro-hybridfartyg (illustration - © Wärtsilä Oyj Abp)

Översättning av det engelska pressmeddelandet

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar integrerade hybridframdrivningssystem till två nya ro-ro-hybridfartyg. Fartygen, som blir världens första metanoldrivna ro-ro-hybridfartyg, byggs på China Merchants Jinling shipyard (Weihai) Co., Ltd i Kina för det svenska rederiet Stena RoRo. Kombinationen av framtidens bränslen och elektrifiering är i linje med bolagets mål för en hållbar verksamhet. En del av ordern bokfördes i Wärtsiläs orderingång i Q2 2023 och resten i Q3 2023.

Varje fartyg utrustas med två flerbränslemotorer av typen Wärtsilä 32M som redan nu kan drivas med metanol som bränsle och även är färdigt förberedda för ammoniakdrift. Wärtsilä kommer också att leverera metanolmotor hjälputrustning, växellådorna, två ställbara propellrar (CPP), tre bogpropellrar, navigeringssystemet NACOS, tre hjälpmotorer av typen Wärtsilä 20 och elsystemet för hybriddrift som består av landström, batterier, axelgeneratorer, omvandlare, transformatorer samt Wärtsiläs system för energihantering.

Båda fartygen kommer att dra nytta av Wärtsiläs hybridlösning, som redan i dag optimerar bränsleförbrukningen och möjliggör en fullständigt grön drift i framtiden. Fartygen utrustas också med Wärtsiläs lösning för landström som gör det möjligt att driva fartygens funktioner helt koldioxidfritt när de ligger i hamn.

“De här fartygen är en vidareutveckling av våra tidigare lastfartygskoncept där fokus på hållbarhet och framtidssäkring med flerbränslemotorer prioriteras”, säger Per Westling, VD för Stena RoRo. ”Med hjälp av Wärtsiläs avancerade teknik har vi för avsikt att vara de som har de grönaste ro-ro-fartygen på marknaden.”

”Det är med stolthet vi stödjer dessa innovativa hybridfartyg med våra metanoldrivna motorer och elektrifieringssystem. Stena RoRo och Wärtsilä delar samma engagemang för att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten, och dessa fartyg utgör ytterligare ett steg i denna riktning genom att vara de första metanoldrivna hybridfartygen i sin klass. Utsläppen kommer inte bara att minimeras utan fartygen kommer också att ha den mest effektiva energianvändningen under driften”, säger Roger Holm, direktör för Wärtsiläs affärsområde Marine Power.

De 147 meter långa fartygen kommer att kunna ta 2 800 meter frakt och inhysa totalt 37 passagerare och besättning. Fartygen har beräknad leverans i juni och november 2025. Wärtsiläs utrustning levereras till varvet under 2024.

Wärtsilä har ett starkt samarbete med Stena RoRo och redan 2015 konverterade Wärtsilä fartyget Stena Germanica för metanoldrift. De två företagen samarbetar för närvarande i ett antal andra Ro-Pax-projekt.

Mediakontakt för ytterligare information om detta pressmeddelande:

Sari Luhanka
Global Media Relations Manager
Wärtsilä Corporation
Tel. +358 50 386 0353
sari.luhanka@wartsila.com

Bildtext(er): Wärtsilä levererar integrerade hybridframdrivningssystem till två nya ro-ro-hybridfartyg (illustration - © Wärtsilä Oyj Abp). Fartygen blir världens första metanoldrivna ro-ro-hybridfartyg (illustration - © Stena Roro)

Alla pressmeddelanden från Wärtsilä finns på https://www.wartsila.com/media/news-releases och på http://news.cision.com/wartsila-corporation där även bilderna kan laddas ner.

Wärtsilä i korthet:
Wärtsilä är ett globalt företag, ledande inom innovativa teknologier och livscykellösningar för marin- och energimarknaderna. I vår forskning och utveckling lägger vi stort fokus på hållbar teknologi och service för att hjälpa våra kunder att kontinuerligt förbättra sina miljömässiga och ekonomiska prestationer. Vårt engagerade och passionerade team med 17 500 yrkesmän och -kvinnor på fler än 240 verksamhetsställen i 79 länder hjälper våra marknader över hela världen att ställa om verksamheten för att minska koldioxidutsläppen. År 2022 uppgick Wärtsiläs omsättning till 5,8 miljarder euro. Wärtsiläs aktier är noterade på Nasdaq Helsingfors.
www.wartsila.com

Wärtsilä Marine Power i korthet:
Wärtsilä Marine Power är global ledare inom kraft-, propulsions- och livscykellösningar för marinmarknaden. Allt från vår end-to-end planering av digitala ekosystem till vår utveckling av framtida bränslen gör att Marine Power kan driva sjöfartsindustrin framåt på sin resa mot en koldioxidfri och hållbar framtid. Vår breda portfölj av motorer, digital teknik, framdrivningssystem, hybridteknik och integrerade drivsystem ger den verkningsgrad, tillförlitlighet, säkerhet och miljöprestanda som behövs för att stödja våra kunder. Vårt erbjudande inkluderar realtidsbaserad information om drift, prestanda och energianvändning, prestandabaserade avtal, livscykellösningar och ett oöverträffat globalt nätverk av maritim expertis.
www.wartsila.com/marine