Wärtsilä trainee Lukumanu Iddrisu utsedd till årets sommarjobbare och Wärtsilä fick motta hederspris i Vastuullinen kesätyö-kampanjen

Wärtsilä Finland Oy, Lokal nyhet 7 oktober 2021 at 11:00 UTC+2

”Det här hade jag aldrig kunnat vänta mig”, säger Lukumanu Iddrisu om nomineringen som årets sommarjobbare i den nationella Vastuullinen Kesäduuni-kampanjen arrangerad av Oikotie. Nomineringen nämner Lukumanus positiva attityd, uthållighet och aktiva stil som karaktärsdrag alla vill se i sina kollegor, och faktumet att Lukumanu föreslogs till kampanjen av ett flertal av sina kollegor visar att han blivit känd för de här karaktärsdragen också i organisationen.

Lukumanu har sedan februari 2021 jobbat som Project Purchaser-trainee både som deltids trainee under våren och som sommarjobbare. Under sommaren har han haft ansvar för att stöda sitt team under semestrarna så att de med gott samvete kunnat vara på semester. Tack vare sin proaktiva attityd, har han vid sidan av sina vanliga uppgifter också haft möjlighet att expandera sitt nätverk inom företaget. Den proaktiva attityden är något han är beredd att ge som tips också till andra trainees. ”Som trainee skulle jag säga att Wärtsilä har ett väldigt öppet klimat. Wärtsilä är ett ställe för möjligheter och man uppskattar alla idéer som kommer in.”

Lukumanus första bekantskap med Wärtsilä är en intressant historia. ”Då jag studerade på VAMK jobbade jag extra med att städa Wärtsiläs lokaler. Jag använde möjligheten som städare till att networka med de anställda och samtidigt lära mig bättre finska.” Målet var att landa ett sommarjobb vid något skede. I och med att konkurrensen om sommarjobben är tuff så fick Lukumanu ändå inte napp på sina första försök. Efter att han blev klar från Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK) fick han möjligheten att göra praktik inom marknadsföring på VAMK och senare också vid Österbottens Handelskammare. Efter det påbörjade han sina magisterstudier inom Strategic Business development vid Vasa universitet och kort därefter fick såg han att Wärtsilä sökte en on call trainee till sitt project purchasing-team. Den här gången blev det napp.

Wärtsilä mottar hederspris för förbättrandet av utländska studerandes sommaranställning

Som företag får också Wärtsilä motta ett hederspris för att ha förbättrat utländska studerandes sommaranställning. ”Vi är glada över att ha kunnat stöda anställandet av ett flertal internationella talanger under deras studietid, och det har varit fint att se att också många av dem hittat sin plats i företaget efter sin utexaminering. Vi har över 139 nationaliteter som jobbar globalt i vårt företag, så vårt engelska arbetsspråk är en fördel. Att bibehålla talanger och att hjälpa internationella studeranden att förstå de möjligheter vi har i Finland är positivt för alla”, säger Tiia-Maria Kinnula från det lokala HR-teamet i Finland.

Det här är ett ämne som också Lukumanu håller varmt om hjärtat. ”Det här står mig mycket nära eftersom jag som internationell studerande kämpade hårt för att komma dit jag är idag. Många internationella studeranden stöter på problem idag där de har talangen och kunskapen men inte får möjligheten att använda dem”, säger han.

Lukumanus resa med Wärtsilä kommer nu att fortsätta efter att sommarjobbsperioden är över.