Wärtsilä fått utmärkta resultat vid drift av sin banbrytande bränslecellsenhet

Wärtsilä Oyj Abp, Pressmeddelande 22 februari 2010 at 12:00 UTC+2

Den första fasen i utvärderingen av världens första deponigasdrivna SOFC-bränslecellsenhet har genomförts med stor framgång. Energiproduktionsenheten, som utvecklats och drivs av Wärtsilä, har körts i mer än 1500 timmar och försett hushåll i Vasatrakten i Finland med el producerad med extremt låga utsläpp.

Bränslecellsenheten WFC20 vid Wärtsiläs NewEnergy utvärderingsanläggningen i Vasa har fått utmärkta resultat. WFC20, som utvecklats och drivs av Wärtsilä, är den första i sitt slag i världen. Bränslecellskraftverket drivs med metangas från en närliggande avstjälpningsplats. Metan är en kraftig växthusgas, som annars skulle påverka miljön på ett skadligt sätt. WFC20 baseras på SOFC (fastoxidbränslecell) teknik som är levererad av det danska företaget Topsoe Fuel Cell A/S. Wärtsilä är ett av världens ledande företag inom utveckling av bränslecellsprodukter som baseras på SOFC-tekniken.

Samtliga mål, som Wärtsilä satt upp för projektet med den här nyskapande kraftenheten, har uppnåtts. Bränslecellsenheten har varit i drift i mer än 1500 timmar. Verkningsgraden är hög, utsläppen oerhört små och enheten har fungerat trots att metanhalten i biogasen har varit låg och varierande. Bränslecellsenhetens eleffekt är ungefär 20 kW, vilket räcker till att tillgodose elbehovet för cirka tio hushåll i området. Enhetens värmeeffekt varierar mellan 14 och 17 kW.

”Vi är mycket nöjda med resultaten från den första bränslecellsenhet som används ute på fältet i en verklig och utmanande miljö. Projektet har hittills varit oerhört positivt och det ger oss en utmärkt plattform att bygga vidare på när det gäller framtida bränslecellslösningar”, säger Erkko Fontell, direktör för bränsleceller hos Wärtsilä Finland.

Nästan inga utsläpp, mycket hög verkningsgrad

Det varierande innehållet i den metanrika gasen från avstjälpningsplatsen har varit en av de största utmaningarna under testet, och det har lett till att man tagit fram ett effektivt kontrollsystem. Systemets funktion har helt och hållet verifierats. Deponigas innehåller även många föroreningar, till exempel  svavelföreningar, som måste avlägsnas från bränslet innan det kan användas i bränslecellssystemet. Detta har också genomförts på ett framgångsrikt sätt.

Mätningar har visat att avgasutsläppen från WFC20 är mycket låga. Bränslecellsenheten producerar inte några mätbara utsläpp av skadliga partiklar, svaveloxider (SOx) eller kväveoxider (NOx), inte ens vid dellast. När biogas används som bränsle, är utsläppen nästan koldioxidneutrala.

Wärtsilä levererade ett bränslecellskraftverk till bostadsmässan, som är beläget i Sunnanvik cirka tre kilometer öster om Vasas centrum. Utvecklingen av bränslecellsteknik är en del av Wärtsiläs långsiktiga produktutveckling och har som mål att komplettera Wärtsiläs produktportfölj. Att ta fram tekniker för miljövänlig, renare och mer hållbar energiproduktion är en viktig del av Wärtsiläs strategi.

Avfallsgasen som används i bränslecellskraftverket är ett förnybart bränsle. Det innebär att bränslecellstekniken möjliggör att målen för EU-kommissionens energi- och klimatpaket uppnås. Enligt EU:s energi-och klimatpaket förväntas Finland att öka sin andel för förnybara energikällor från nuvarande 28 procent till 38 procent fram till 2020.

Wärtsiläs kunskapscentrum för bränslecellsteknik ligger i Otnäs i Esbo och driften av New Energy-anläggningen sköts av personal från företagets motorlaboratorium i Vasa.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Erkko Fontell
Direktör, Bränsleceller (Product Centre Ecotech)
Wärtsilä Finland
Tel: +358 107095228
Mobile : +358 407544389
erkko.fontell@wartsila.com

Tuula Franck
Kommunikationschef
Wärtsilä Oyj Abp
Mobile: +358 400267555
tuula.franck@wartsila.com

Mera pressmeddelanden:
Minister Pekkarinen invigde Wärtsiläs bränslecellskraftverk på Vasa Bostadsmässa   (15.7.2008)
Wärtsilä levererar världens första avfallsgasdrivna SOFC-bränslecellskraftverk till Vasa bostadsmässområde  (21.2.2008)