Wärtsilä 20DF-motorn når milstolpen 100 leveranser

Wärtsilä Oyj Abp,
  • Fackpressmeddelanden
19. januari 2016 kl 09:30 FLE Standard TimeWärtsilä kommer att leverera den 100:e Wärtsilä 20DF-flerbränslemotorn den här månaden, endast 4,5 år efter att den första motorn levererades från fabriken i Vasa. Denna milstolpe är en del av en större leverans som omfattar tre 8-cylindriga Wärtsilä 20DF-motorer till en ro-pax-färja som håller på att byggas på varvet Remontowa i Polen för det kanadensiska företaget BC Ferries. Detta är den andra i en serie om tre färjor som byggs för samma kund.

”I och med denna 100:e leverans har vi återigen bevisat fördelarna med Wärtsiläs flerbränsleteknik samt den bränsleflexibilitet och de miljöfördelar som den här tekniken innebär. Wärtsilä 20DF-motorn visar att dessa fördelarär lika viktiga för hjälpmotorer, såsom generatoraggregat, som för huvudmotorer”, säger Stefan Wiik, direktör för enheten Engines inom Wärtsilä Marine Solutions.

Wärtsilä 20DF-motorn har utvecklats från den beprövade och mycket driftsäkra Wärtsilä 20-dieselmotorn som introducerades under tidigt 1990-tal. DF-versionen är en kompakt enhet som gör det möjligt att utnyttja flerbränsleteknikens fördelar över hela effektområdet. Flerbränslemotorns egenskaper gör att fartyg kan drivas antingen på konventionella flytande marina bränslen (LFO, HFO eller flytande biobränsle) eller flytande naturgas (LNG). Man kan smidigt växla mellan bränslen utan att förlora kraft eller fart. Med en sådan bränsleeffektivitet kan man följa utsläppsföreskrifter i kontrollerade områden och operatörerna kan välja vilket bränsle de vill använda baserat på kostnad och tillgänglighet.

Vid gasdrift följer Wärtsilä 20DF-motorn redan IMO Tier III-föreskrifterna utan något separat reningssystem för avgaserna. Dessutom reduceras SOx- och CO2-utsläppen markant vid gasdrift och rökfri drift uppnås.

Den 100:e Wärtsilä 20DF-motorn kommer att genomgå FAT-testet (Factory Acceptance Test) inom de närmaste veckorna då representanter från BC Ferries är närvarande.

”Vi gratulerar Wärtsilä till den här milstolpen. Vi tar vårt ansvar för miljön på stort allvar och därför drivs våra nya färjor främst på flytande naturgas. Wärtsiläs flerbränsleteknik är mycket avancerad och beprövad och vi är förvissade om att Wärtsilä 20DF-motorerna är rätt val för den här applikationen”, säger Mark Wilson, direktör för Engineering-enheten på British Columbia Ferry Services Inc.

Länk till relevant information på engelska på wartsila.com:
Wärtsilä 20DF-motorn

Länk till bilden
Bildtext: Wärtsilä 20DF-motorn har nått milstolpen på 100 leveranser.

Mediakontakter:

Stefan Wiik
Direktör, Engines
Wärtsilä Marine Solutions
Tel: +39 040 319 5149
stefan.wiik@wartsila.com

Marit Holmlund-Sund
Marknadsförings- och kommunikationschef
Wärtsilä Marine Solutions
Tel: +358 (0)10 709 1439
marit.holmlund-sund@wartsila.com

© 2021 Wärtsilä