Wärtsilä med om att ordna EqualiTech - evenemang för att främja intresse för och diversitet inom teknologibranschen

Wärtsilä Finland Oy, Lokal nyhet 5 mars 2021 at 09:00 UTC+2

Teknologibranschen är väldigt bred och många gånger kan det nog väcka både en och annan fråga bland unga som ska välja vad de ska studera. Det här är precis det som evenemanget EqualiTech, som ordnades virtuellt 24.2, ville råda bot på. Evenemanget riktade sig till gymnasiestuderande i Österbotten och speciellt ville man rikta sig till unga kvinnor i hopp om att tända en gnista av självsäkerhet hos dem för att söka sig till studier inom teknologi.

”Diversitet, inklusive en jämn könsfördelning, är väldigt viktigt för företag eftersom det har en stor inverkan på t.ex. hur ett företag presterar inom innovationer, om människor stannar inom företaget, hur tillfredsställd man är med sitt jobb och till och med på företagets resultat överlag. Ändå kan det vara svårt för unga att veta exakt vad en karriär inom teknologi kan erbjuda. Här ville vi hjälpa till genom presentera olika exempel”, säger Tiia-Maria Kinnula, ordförande för Vaasa Entrepreneurship Society (VES) som var evenemangets organisatör.

Karita Luokkanen-Rabetino och Tiia-Maria Kinnula agerade som värdar för evenemanget.

Under det virtuella evenemanget fick studerandena höra olika tal från kvinnor som jobbar inom olika delar av tech. Senare under dagen hade de möjlighet att delta i diskussionsgrupper tillsammans med specialister inom branschen i enlighet med vilket ämne som intresserade dem mest. Dessa diskussioner fokuserade till exempel på ämnet ”Game Design and Robotics Process Automation” där Wärtsiläs Visa Ekblom var diskussionsledare.

En av talarna under dagen var Emilia Kilpua, docent inom rymdfysik på Helsingfors Universitet. Emilia berättade om sin bakgrund och på vilket sätt hon halkade in på banan. Hennes budskap till deltagarna var att våga sig på en karriär inom teknologin. ”Fysik och matte är något som du kommer behöva inom branschen, men ingen behöver vara superbra. Mycket handlar om att vara intresserad och redo att jobba för det man vill uppnå.”

Essi Jukkala, Lead Game Developer på Wondershop berättade också sin historia om hur hon hamnade i branschen. Hennes väg var långt ifrån spikrak och det tog ett tag för henne att förstå att hon faktiskt kunde förvandla sin förkärlek för spel till en karriär. Essi rekommenderade varmt tech-branschen till alla som ens är lite intresserade av den. ”Inom den här branschen finns det alltid nya utmaningar och mer att lära sig. Vi behöver teknologin för att kunna skapa nya innovationer och lösa riktiga problem, till och med så stora problem som klimatförändringen. Studier inom teknologi ger en god grund till olika karriärmöjligheter och branschen behöver oss alla. Det behövs människor med olika bakgrunder och synsätt för att skapa nya innovationer”, sa hon.

Också Nina Agards, från organisationen Nordic Innovation, var inne på samma linje. ”Vi behöver människor med olika bakgrunder för att kunna lösa komplexa problem. I den nordiska regionen tror vi ofta att våra branscher är väldigt jämställda, men det är tyvärr inte sanningen. Inom teknologin så finns det en allvarlig brist på kvinnor, speciellt inom företagande”, sa hon. Hennes tips till deltagarna var att hålla de egna kärnvärderingarna i åtanke då man väljer vad man vill studera. ”Det är viktigt att tänka på hur man kan bidra till att förbättra de värderingar som är viktiga för en själv. Lyssna på ditt hjärta och lev enligt dina värderingar.”

Evenemanget ökade studerandes intresse för teknologi

För att kunna mäta hur lyckat evenemanget var så samlade man in data och feedback av studerandena. ”Deltagarnas feedback var mestadels positiv. För att kunna mäta hur vi lyckats bad vi dem fylla i en enkät både innan och efter evenemanget. Svaren visade att 30% av deltagarna inte alls var intresserade eller förhöll sig neutralt till de möjligheter som teknologin erbjuder innan evenemanget. Efter evenemanget var motsvarande siffra 15% och 85% av de svarande uppgav att de var antingen intresserade eller mycket intresserade av de här möjligheterna”, förklarar Tiia-Maria.

Studerandena gav också positiva svar via den öppna feedbacken. ”Det bästa var att se de många olika vägar det finns för att komma in i branschen och lära sig mer om hur många olika delområden som finns inom teknologin. Det var också kul att förstå hur många slags olika människor med olika bakgrund det finns inom branschen”, hade en deltagare skrivit.

Evenemanget samlade runt 100 gymnasiestuderanden och dess huvudorganisatör var VES. Huvudsponsorer var Wärtsilä och ABB.

Övriga organisationer som stödde evenemanget var: Nordiska ministerrådet, Vasa universitet, VAMK, Nordic Energy Equality Network, EnergyVaasa, WestEnergy och Kvinnoorganisationernas Centralförbund.