Boken Maskiner och människor beskriver hur Wärtsilä utvecklades från en finsk institution till ett globalt företag

Wärtsilä Corporation,
  • Pressmeddelande
7. januari 2019 kl 12:00 FLE Standard Time

”I framtiden kommer maskiner att sköta de rutinarbeten som människor måste utföra i dag. Anställda måste vara mer kreativa än tidigare. De måste använda sitt huvud, ifrågasätta olika saker. Och ledningen måste låta dem göra experiment och begå misstag. Det är det enda sättet att lära sig och att skapa nytt.” Så här förutspådde den världsberömde futuristen Alvin Toffler även Wärtsiläs framtid, när han besökte Wärtsilä och bolagets varv i Helsingfors år 1983.

Hur träffsäkra var Tofflers förutsägelser? Vad har hänt i Wärtsilä efter att bolagets långvariga patron, Wilhelm ”Vikkelä-Ville” Wahlforss lämnade det? Hur upplevde de som befann sig i stormens öga de händelser som ledde till Wärtsilä Marinindustris konkurs år 1989? Hur utvecklades företaget till dagens globala Wärtsilä, som leder utvecklingen i branschen mot hållbara samhällen med smart teknologi?

Boken Maskiner och människor, som Wärtsilä ger ut med anledning av företagets 185-årsjubileum, flätar samman berättelserna om händelserna i företaget under de femtio senaste åren. För boken har intervjuats 59 personer som verkat inom Wärtsilä och dess närkrets, från bergsråd till bilchaufförer och från ingenjörer till säljare. Boken beskriver de senaste decennierna så som de som själva var med om att skapa Wärtsilä upplevde dem.

Maskiner och människor är ingen traditionell företagshistorik. Boken är en lättläst visuell utflykt, kryddad med anekdoter och historier, till det finska samhällets senaste årtionden.

”Under sin 185-åriga historia har Wärtsilä varit en betydande arbetsgivare och förnyare inom många olika branscher. Dess historia är en betydande del av Finlands ekonomiska historiaoch berör nästan varje finländare”, säger journalisten Pekka Vänttinen, som gjort ett enormt jobb genom att bearbeta intervjuernatill berättelser.

Bokens huvudredaktör är Wärtsiläs kommunikationsdirektör Atte Palomäki, som berättar att Wärtsilä med anledning av sitt jubileumsår donerat boken till alla huvudbibliotek i Finland. ”På det här sättet får alla som berörs av vår berättelse tillgång till den. Samtidigt kan vi dela med oss av äran till dem som den tillhör. Under en enda generation har Wärtsilä genomfört en fullständig omvandling. Tack vare det har företaget kunnat ta steget ut från Finland till alla världens kontinenter. Bakom framgången finns tusentals experter och i boken vill vi uttrycka vår erkänsla för deras värdefulla arbete.”

Boken Maskiner och människor finns att köpa i Alma Talents bokhandel.

Lyssna på hela intervjun med Alvin Toffler från år 1983, Intervjuare Eeva Artimo.

Intervjubegäran: Bokens huvudredaktör Atte Palomäki, Wärtsilä tfn +358 10 709 5599 atte.palomaki@wartsila.com

Maskiner och människor 

Wärtsiläkoncernens upplevda historia 1969–2019
Redaktör: Pekka Vänttinen
Utgivare: Wärtsilä Abp, huvudredaktör Atte Palomäki
Genomförande: Miltton Oy
ISBN 978-952-68866-7-1

För ytterligare information vänligen kontakta:

Atte Palomäki
Kommunikationsdirektör
Wärtsilä Oyj Abp
Tfn. +358 (0)10 709 5599
atte.palomaki@wartsila.com 

Wärtsilä i korthet:
Wärtsilä är en världsledande leverantör av smarta teknologier och kompletta livscykellösningar för marin- och energimarknaderna. Med betoning på hållbar innovation, total verkningsgrad och dataanalys maximerar Wärtsilä både den miljömässiga och den ekonomiska prestandan för sina kunders fartyg och kraftverk. År 2017 uppgick Wärtsiläs omsättning till 4,9 miljarder euro med cirka 18.000 anställda. Företaget har verksamhet på över 200 verksamhetsställen i över 80 länder runt om i världen. Wärtsiläs aktier är noterade på Nasdaq Helsinki.
www.wartsila.com

© 2021 Wärtsilä